PRAKTIJK INFORMATIE

apotheken

OVER ONS

De Houtense MC Apotheken BV bestaat uit vier Apotheken in de eerstelijns medische centra van Houten. Hieronder vindt u een beschrijving per apotheek.

APOTHEEK MEDISCH CENTRUM DORP
Apotheek Medisch Centrum Dorp is sinds 1 oktober 2008 gevestigd in Medisch Centrum Dorp aan de Prins Bernhardweg in Houten. De apotheek is gevestigd in een groot Medisch Centrum waarin vrijwel iedere eerstelijnsdiscipline vertegenwoordigd is. De apotheek staat vrijwel in open verbinding met de huisartsenpraktijk, waardoor een zeer nauw contact tussen apotheek en huisartsenpraktijk ontstaan is. Om dit contact te versterken is er een maandelijks multidisciplinair overleg waar om de beurt iedere discipline inhoud presenteert. De apotheker neemt ook deel aan de FTO’s in Houten, clustercommissie Pharmapartners, huurdersoverleg, werkgroep farmacie, maandelijks huisartsenoverleg, overleg ontwikkeling zorgprogramma’s, beleidsoverleg kerndisciplines en voortgang samenwerking met ketenpartner SHH. De apotheek verzorgt de herhaalreceptuur van de huisartsenpraktijk. Gevraagd en ongevraagd wordt de klant geadviseerd, begeleid en dienstverlening aangeboden. Ten behoeve van de cliënten van Apotheek Medisch Centrum Dorp zijn er 24 uurs kluisjes geplaatst zodat men 24 uur per dag medicatie kan ophalen. Ook deze apotheek werkt met de zogenaamde herhaalservice. Kenmerk van deze service is dat de chronisch gebruikte medicatie pro-actief wordt klaargemaakt.  Dit overigens pas nadat een uitgebreid intake gesprek met de patiënt gehouden is en het medicatieprofiel beoordeeld is door een apotheker. Voor iedere levering worden de autorisatieoverzichten opnieuw door een apotheker gecontroleerd. De eerder genoemde robot wordt door medewerkers van Apotheek Medisch Centrum Dorp bediend. Het medewerkersbestand van Apotheek Medisch Centrum Dorp bestaat per december 2011 uit 10 personen. Dit apotheekteam bemant zowel Apotheek Medisch Centrum Dorp als de Central Filling ruimte op de eerste etage. Apotheek Medisch Centrum Dorp profileert zich net als andere genoemde apotheken door een hoogstaande service en kwaliteit te bieden.

APOTHEEK MEDISCH CENTRUM MOLENZOOM
Vanaf september 2011 heeft het management zich keihard ingezet om de opening van een apotheek in Medisch Centrum Molenzoom per januari 2012 te verwezenlijken. Hiertoe heeft er in dit centrum eerst een verbouwing ten behoeve van de huisvesting van 2 huisartsen plaatsgevonden, direct gevolgd door een verbouwing en inrichting van een apotheek. Deze verbouwingen zijn uitermate soepel verlopen en hebben geresulteerd in fijne werkplekken voor de betreffende huisartsen en een efficiënt ingerichte medisch centrum apotheek. Er is in het centrum weinig plaats voor de apotheek en iedere m2 moet dan ook benut worden. In eerste instantie is dit gelukt. De vraag is wel of het aantal m2 toereikend is voor een groeiende apotheek organisatie. De medewerkers die vanaf 2 januari 2012 gestart zijn, zijn vanaf najaar 2011 reeds in dienst genomen en ingewerkt bij de Houtense MC Apotheken VOF. Er zijn in het centrum diverse eerstelijns disciplines werkzaam, te weten: huisartsen, fysiotherapie, diëtetiek, wijkverpleging, podotherapie en (kinder)psychologie.

Er zijn activiteiten ontwikkeld om goede samenwerking te bevorderen. De apotheker neemt deel aan de Farmacotherapie overleggen (FTO Houten), multidisciplinair inhoudelijk en beleidsoverleg op centrum niveau, aan het overleg t.b.v. het Zorgprogramma Diabetes dat door dit centrum is ontwikkeld, en 2 wekelijks aan het praktijkhouders overleg van de huisartsen. Er staat een polyfarmacie project gepland, daarin worden per praktijk enkele patiënten besproken. Interessante casuïstiek wordt tevens plenair besproken in het praktijkhouders overleg. Ook in Apotheek Medisch Centrum Molenzoom wordt er gewerkt met de Herhaalservice, het proactief klaarzetten van chronische medicatie. Uiteraard wordt er bij aanvang en bij mutaties het medicatie profiel besproken met de voorschrijver. Bovendien vindt er minimaal jaarlijks nog een medicatie beoordeling plaats. De patiënten kunnen gebruikmaken van de zaterdag opening en kluisjes van Medisch Centrum Dorp.

APOTHEEK MEDISCH CENTRUM HOFSPOOR
Apotheek Medisch Centrum Hofspoor is per 5 mei 2014 geopend. De apotheek is gelegen in het Medisch Centrum Hofspoor naast het poliklinisch centrum van het St. Antoniusziekenhuis. In het Medisch Centrum Hofspoor zijn o.a. de huisartspraktijken Beekmos en Loerik gevestigd. De apotheken Loerik en Castellum zijn per 1 april 2014 overgenomen. De patiëntenpopulatie is verhuisd naar deze nieuwe apotheek Medisch Centrum Hofspoor. De apotheek is ongeveer 135 m2 groot. Ook deze apotheek zet de Houtense Herhaalservice in om de mensen zo optimaal mogelijk van dienst te zijn.

BEZORGSERVICE

Wij bezorgen op werkdagen tussen 15.00 uur en 20.00 uur. Als het pakje door de brievenbus mag, wilt u dit dan alstublieft kenbaar maken. Ook wanneer wij dit bij de buren mogen overhandigen. Wij vragen u altijd te tekenen voor ontvangst.Heeft u vragen over onze bezorgservice, neemt u alstublieft contact op.

AFHAALSERVICE

Dag en nacht medicatie afhalen

U kunt zelf, 24 uur per dag, 7 dagen per week uw medicijnen en/of handverkoop afhalen uit de uitgifte automaat. Er is een uitgifteautomaat op de lokatie van Apotheek MC Dorp en op de lokatie van apotheek MC Molenzoom. Als het recept in de apotheek klaargemaakt is, krijgt u een SMS- of E-mailbericht met een afhaalcode. Deze service is gratis en beschikbaar voor iedereen, ook voor degenen die gewend zijn om hun medicatie in een andere apotheek op te halen. Wilt u zich daarvoor aanmelden, maak dan gebruik van onderstaand formulier. Benoem hieronder bij welke apotheek u bent ingeschreven.

INLOOP SPREEKUREN

INLOOPSPREEKUUR Uw apotheek heeft een inloopspreekuur. Tijdens het inloopspreekuur kunt u terecht voor uiteenlopende vragen over de genees- en hulpmiddelen die u gebruikt. Het gesprek zal plaatsvinden in een aparte spreekkamer van de apotheek. U kunt bellen voor een afspraak of op woensdag tussen 11.00 en 12.00 uur even naar de apotheek gaan. Er is dan altijd een apotheker beschikbaar, waarbij u zonder afspraak uw vragen kan stellen. Indien u een afspraak wilt maken, kunt u ook onderstaand formulier invullen.

E-CONSULT

* Eerste keer aanmelden? volg de 9 stappen op deze pagina.

GEZONDHEIDSPORTAAL

Medisch Centrum Dorp (MCD) is een medisch centrum waar huisartsen, apotheek, fysiotherapeuten, psychologen, diëtiste, RIVAS thuiszorg en SALTRO samenwerken in hun streven naar complete en persoonlijke zorg in een moderne omgeving en met een ouderwetse zorgzaamheid. Om de diensten uit te breiden biedt Medisch Centrum Dorp u een online patiëntenportaal waar al uw online diensten worden aangeboden. Met dit persoonlijke gezondheidsportaal heeft u op elk moment via het internet beveiligde toegang tot de volgende online diensten:

  • Herhaalrecept: u kunt herhaalrecepten aanvragen, rechtstreeks uit uw medisch dossier.

Het portaal van Medisch Centrum Dorp is een initiatief van Medisch Centrum Dorp in samenwerking met PAZIO.

1E KEER AANMELDEN?

Stap 1 : Klik op bovenstaande knop “Naar Mijn MCD” Stap 2 : U komt nu in het open portaal. Klik op een van de buttons met een slotje om in te loggen. Stap 3 : In een nieuw venster klikt u vervolgens op “Log in met uw DigiD > Als u nog geen digiD heeft zie hieronder voor nadere uitleg.”. Stap 4 : Op de website van DigiD vult u uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klikt u op “Inloggen”. Stap 5 : In het volgende scherm vult u de zojuist ontvangen SMS-code* in en klikt u op “Volgende”. Stap 6 : Als u de eerste keer inlogt, krijgt u een scherm met voorwaarden. Accepteer onderaan de voorwaarden. Stap 7 : Vul bij uw profiel uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres in en klik op [Volgende] Stap 8 : Kies uw zorgverlener en klik op [Volgende] Stap 9 : Klik op eConsult. Uw aanmelding wordt automatisch naar Medisch Centrum Dorp verstuurd en zal binnen enkele werkdagen worden verwerkt. U zult hier per e-mail over worden geïnformeerd. * Als u nog geen gebruik maakt van sms-functie, zult u deze eerst moeten aanvragen. Zie DigiD.

DIGID AANVRAGEN

Om gebruik te maken van dit gezondheidsportaal hebt u DigiD met sms-authenticatie nodig. Hieronder staat beschreven hoe u DigiD en de sms-authenticatie kunt aanvragen.

A. GEEN DigiD? DigiD kunt u hier aanvragen. STAP 1 : Vul uw Burgerservicenummer (BSN), geboortedatum en adresgegevens in. Klik op “Volgende”. STAP 2 : Kies bij het type DigiD voor “DigiD met sms-functie”. STAP 3 : Kies uw gebruikersnaam en wachtwoord. Deze kunt u zelf bedenken, maar zijn wel aan bepaalde regels gebonden. Vul daarnaast ook uw mobiele telefoonnummer in. Klik op “Volgende”. STAP 4 : U krijgt via een sms een code toegestuurd ter controle of uw telefoonnummer correct is ingevuld. Vul deze code in. STAP 5 : Voltooi uw aanvraag. Na uw aanvraag krijgt u binnen vijf dagen een brief met activeringscode thuis gestuurd. U kunt uw DigiD hiermee activeren door naar deze website te gaan.

B. WEL DigiD, GEEN sms-functie? Een sms-functie voor DigiD kunt u via deze website aanvragen. STAP 1 : Klik op de button “Inloggen Mijn DigiD”, midden op het scherm. STAP 2 : Log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. STAP 3 : Kies voor de optie “sms-functie aanvragen”. STAP 4 : Vul uw mobiele telefoonnummer in. U krijgt vervolgens via een sms een code toegestuurd ter controle of uw telefoonnummer correct is ingevuld. Vul deze code in. STAP 5 : Voltooi uw aanvraag. Na uw aanvraag krijgt u binnen vijf dagen een brief met activeringscode thuis gestuurd. U kunt uw DigiD hiermee activeren door naar deze website te gaan.

C. WEL DigiD, NIEUW mobiel nummer Een nieuw telefoonnummer doorgeven voor de sms-functie kan via deze website. Stap 1 : Rechts in beeld ziet u een rijtje met “Handige links”. Klik op “Nieuw mobiel nummer opgeven”. Stap 2 : Een nieuw venster volgt waar u eerst moet inloggen met uw DigiD gebruikersnaam en Burgerservicenummer. Klik op “Volgende”. Stap 3 : Bij de keuze herstelwijze klikt u aan: “Ik kan niet meer inloggen omdat ik een ander  mobiel nummer heb”. Stap 4 : Klik op  “Volgende”, voer uw wachtwoord in en klik weer op “Volgende”. Stap 5 : Uw gegevens worden gecontroleerd en u krijgt dan de melding dat u een herstelcode naar uw huisadres gestuurd krijgt om uw nieuwe nummer in te voeren. Deze herstelcode ontvangt u binnen vijf werkdagen. U kunt uw DigiD hiermee activeren door naar deze website te gaan.

RAMADAN

RAMADAN Als de ramadan aanbreekt, vragen sommige moslims zich af hoe ze nu hun medicijnen moeten gebruiken. Anderen nemen hun medicijnen gewoon niet in, omdat ze menen dat het tijdens de ramadan verboden is. Dat kan gevaarlijk zijn. De apotheker kan u hierover adviseren. Ramadan Tijdens de ramadan onthouden moslims zich overdag van eten, drinken, roken en seks. De maaltijden worden alleen voor zonsopkomst en na zonsondergang genuttigd. Sommige mensen vinden dat je tijdens het vasten helemaal niets mag gebruiken, dus ook geen medicijnen. Het einde van de vastenmaand wordt gevierd met het suikerfeest. RELIGIEUZE BETEKENIS De ramadan is de maand waarin de koran zich aan de profeet Mohammed openbaarde. Deze periode wordt gewijd aan religieuze bezinning en zuivering van lichaam en geest. Er is dan extra aandacht voor de vijf ‘zuilen’ van de islam: vasten, geloofsbelijdenis, gebed, geld afstaan aan armen en de bedevaart naar Mekka. Het vasten staat dus niet op zichzelf en is ook geen doel op zich. Tijdens de ramadan staan ook naastenliefde en vrijgevigheid centraal. Doet u mee? De meeste moslims willen graag meedoen aan het vasten. Wie zich aan de vastenregels houdt, vervult een religieuze plicht. Bovendien is de ramadan een tijd van saamhorigheid. Meedoen geeft het gevoel bij de moslimgemeenschap te horen. WIE ‘HOORT’ MEE TE DOEN? Alle moslims zijn verplicht te vasten tijdens de ramadan. De koran geeft echter aan dat er uitzonderingen zijn. De volgende groepen zijn niet verplicht te vasten. KINDEREN TOT DE PUBERTEIT Vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of borstvoeding geven Ouderen Zieken Reizigers Mensen die zware lichamelijke inspanning moeten leveren Het is gebruikelijk dat mensen die door ziekte of andere omstandigheden niet kunnen vasten, op een andere manier aan hun religieuze plicht voldoen. Zij kunnen bijvoorbeeld op een ander moment het vasten inhalen of een gift aan de armen geven. MEEDOEN EN DIEET Veel moslims gebruiken tijdens de vastenmaand meteen na zonsondergang een grote maaltijd. Na een hele dag vasten wordt er gezamelijk vaak veel, zoet en vet gegeten. Later op de avond volgt een tweede maaltijd. De derde maaltijd wordt kort voor zonsopkomst gebruikt. Als u om gezondheidsredenen een dieet moet volgen, kan dit eetpatroon onprettig of zelfs ongezond zijn. Maagklachten kunnen erdoor verergeren. Als u diabetes (suikerziekte) heeft, kan het evenwicht tussen medicijnen en eten verstoord raken. Volgt u een dieet en wilt u vasten? Overleg dan met uw arts of diëtist. In het algemeen is het gezonder ’s avonds niet te veel en te zwaar te eten. ’s Morgens is een stevige maaltijd juist wel goed. Dan kunt u de dag zonder al te veel hongergevoel doorkomen. Bovendien is het belangrijk tussen zonsondergang en zonsopkomst voldoende te drinken, bijvoorbeeld water, thee en vruchtensap. MEEDOEN EN MEDICIJNEN Veel medicijnen moeten op vaste tijdstippen worden ingenomen, bijvoorbeeld elke 6 uur, of na de maaltijden. Dit kan tijdens het vasten problemen opleveren. Soms willen mensen tijdens de ramadan een of meer doses overslaan of alle medicijnen in een keer innemen. Anderen willen helemaal geen medicijnen gebruiken. Dat kan tot problemen leiden. 

Als u de voorgeschreven medicijnen niet inneemt, kan dit uw gezondheid schaden. Ook als u de medicijnen op gewone tijden inneemt, kan door het vasten uw lichaam anders reageren. Als u verschillende medicijnen in een keer wilt innemen, kunnen ze elkaars werking beïnvloeden. Als u een medicijn inneemt op een lege maag, kan de werking van het medicijn veranderen. Door nog laat op de avond te eten, kan de werking van een medicijn dat u voor het slapengaan moet innemen, veranderen. Als u medicijnen op een lege maag inneemt, kunnen er (meer) bijwerkingen optreden. OVERLEG MET ARTS OF APOTHEKER Gebruikt u medicijnen en wilt u in de ramadan vasten? Overleg dan met uw apotheker of arts. De apotheker kan zo nodig overleggen met de arts. U kunt het beste al voordat de ramadan begint erover komen praten. Overleg in elk geval met uw arts of apotheker als u tijdens de ramadan klachten krijgt. Er zijn verschillende mogelijkheden om het medicijngebruik tijdens het vasten aan te passen. Wat voor u het beste is, hangt af van

  • welke ziekte u heeft
  • welk medicijn u moet gebruiken
  • uw algemene gezondheidstoestand
  • uw eigen wensen
  • Verander uw medicijngebruik alleen in overleg met uw arts of apotheker.

KORT MEEDOEN OF INHALEN Wordt u ziek tijdens de ramadan en schrijft uw arts u medicijnen voor? Vraag of de medicijnen absoluut nu nodig zijn. Misschien kunt u het medicijngebruik ook uitstellen tot na de ramadan. Kan dit niet zonder risico, dan is het beter tijdelijk het vasten te onderbreken. U kunt later de gemiste dagen inhalen. Ook kunt u op een andere manier aan uw religieuze plichten voldoen, bijvoorbeeld door meer te bidden of meer giften aan de armen te geven. Wel of niet innemen Als een arts u een medicijn heeft voorgeschreven, dan is het niet verstandig dat medicijn een maand lang niet te gebruiken. Overleg met uw arts of apotheker hoe u uw geneesmiddel tijdens de ramadan moet gebruiken. Medicijngebruik aanpassen Moet u altijd medicijnen gebruiken? Soms is het mogelijk de vorm, de dosis of de tijd waarop u het medicijn moet innemen aan te passen aan het vasten. Overleg hierover met uw arts of apotheker. Sommige medicijnen kunt u zonder problemen alleen tussen zonsondergang en zonsopkomst innemen. Vaak is dan wel een andere dosis nodig. Dat geldt bijvoorbeeld voor bepaalde antibiotica en voor middelen die u moet gebruiken bij hart- en vaatziekten. Er zijn ook medicijnen verkrijgbaar die de werkzame stof langzaam aan het lichaam afgeven. Die kunt u in sommige gevallen gebruiken in plaats van een middel dat u meerdere keren per dag moet innemen. Dit kan bijvoorbeeld bij sommige pijnstillers en middelen bij epilepsie. Het is ook mogelijk een medicijn in de vorm van een pleister toe te passen. Dan hoeft u niets in te nemen. Bepaalde zware pijnstillers en hormoonpreparaten zijn verkrijgbaar in de vorm van een pleister. SUIKERFEEST De ramadan wordt afgesloten met het suikerfeest. Dan wordt er gebeden, en veel en lekker gegeten. DIEET OF MEDICIJNEN Bij sommige ziekten, zoals diabetes (suikerziekte) is het belangrijk rekening te houden met uw dieet. Eventueel moet u de dosis van uw medicijnen aanpassen. Overleg daarover met uw arts of apotheker. Na de ramadan moet u uw medicijnen weer gaan gebruiken zoals u het daarvoor gewend was. Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op verschillende (wetenschappelijke) bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Suggesties/ ideeën

2 + 2 =

Verbeteren waar mogelijk

Bij klachten kunt u ons daarop aanspreken. Dat hebben wij liever dan dat u er mee blijft rondlopen. Wij nemen uw klacht serieus en zullen er bij u op terugkomen. We proberen er ook lering uit te trekken hoe we in de toekomst kunnen voorkomen dat er dingen mis gaan.

CONTACT

Apotheek Medisch Centrum Dorp
Prins Bernhardweg 69
3991 DE Houten
Telefoonnr: 030 267 6112
apotheekmcdorp@ezorg.nl

Medisch Centrum Dorp is een medisch centrum waarin huisartsen, apotheek, fysiotherapeuten, psycholoog, Indigo, diëtist en RIVAS thuiszorg samenwerken.

Wij bieden u complete en persoonlijke zorg in een moderne omgeving en met een ouderwetse zorgzaamheid.