Wat is een beroerte?

Elk jaar krijgen 43.000 mensen een beroerte. Hiervan heeft 80% een hersenbloeding en 20% een herseninfarct.
Er zijn meerdere varianten van een beroerte, bij alle varianten van een beroerte, TIA, hersenbloeding en Herseninfarct, krijgen de hersenen geen zuurstof waardoor er uitvalverschijnselen ontstaan.
Bij een TIA is er sprake van een tijdelijke afsluiting van een bloedvat, de uitvalverschijnselen zijn dan ook tijdelijk.
Bij een herseninfarct is er sprake van een verstopping in een van de bloedvaten in de hersenen waardoor de hersenen geen zuurstof krijgen.
En bij een hersenbloeding is er sprake van een geknapt bloedvat in de hersenen hierdoor krijgt een bepaald gebied geen vers bloed aangeboden en ontstaat er ook een zuurstof te kort in dat hersengebied.

Doordat een bepaald gebied van de hersenen een periode geen zuurstof krijgt kan het hersenweefsel beschadigd raken en minder goed gaan functioneren of helemaal niet meer gaan functioneren. Soms zijn deze klachten van tijdelijke aard maar helaas zijn er ook veel patiënten die blijvende schade aan de hersenen oplopen.
In Nederland leven ruim 320.000 mensen met de gevolgen van een hersenbloeding of herseninfarct. De klachten kunnen uit een lopen van concentratieproblemen, verlammingen, balansverstoring, spraakproblemen, problemen met zien, snel overprikkeld maar ook vermoeidheid is een groot probleem net als vergeetachtigheid.

Behandeling

Hoe sneller de behandeling gestart kan worden hoe groter de kans is op herstel.
Ze kunnen bij een infarct een trombolyse doen mits het binnen 4,5 uur is. Ze geven de patiënt dan een antistollingsmiddel om het bloedpropje te laten oplossen. Binnen 6 uur kunnen ze het propje vanuit binnenuit verwijderen of oplossen. Bij een hersenbloeding is de behandeling heel anders, in de acute fase kunnen ze niet heel erg veel doen dan onderzoeken wat de oorzaak was van de bloeding en afwachten wat het herstel zal zijn. Dan voor de langere termijn kunnen ze de oorzaak van de bloeding behandelen.

Na de ingreep en de periode in het ziekenhuis is het vaak lang revalideren om te zorgen dat mensen zo goed en normaal mogelijk kunnen terug keren in de maatschappij. Je kan je voorstellen dat dit een grote impact heeft op het leven van iemand na een beroerte. Het is daarom ook zaak om de symptomen goed te herkennen zodat er zo snel mogelijk een behandeling gestart kan worden. Het liefst 4,5 uur inclusief de onderzoeken vanaf het begin van de eerste symptomen.

Hoe herken je een beroerte?

Onthoud FAST, Face, Arms, Speech en Time. Hieronder in het plaatje staat het duidelijk uitgelegd.

De Hartstichting zegt hetzelfde in de reclame. Mond, spraak. Arm Het beroerte-alarm.

Bij Twijfel bel alsnog 112. Zij kunnen dan beoordelen of het wel of niet zo is.