In Nederland leven ongeveer 1,6 miljoen mensen met artrose. Hiervan ondergaan jaarlijks zo’n 45.000 patiënten een totale heup- of knieoperatie. Dit toont aan dat leven met artrose goed mogelijk is, vooral met de juiste ondersteuning. Bij pijnklachten kunnen fysiotherapie en medicatie vaak verlichting bieden. Een operatie wordt meestal overwogen wanneer deze behandelingen niet voldoende helpen en de kwaliteit van leven aanzienlijk wordt beïnvloed. Wat kan je doen tot de operatie? Wat gebeurt er als je eenmaal geopereerd bent? En wat zijn de volgende stappen.
Voor de operatie
Voor de operatie is het essentieel om verschillende zaken goed te regelen. Gedurende de eerste zes weken na de ingreep moet je op krukken lopen, maar de exacte duur hiervan kan variëren afhankelijk van het beleid van de orthopeed en beloop. Het is verstandig om vooraf contact op te nemen met een fysiotherapeut in de buurt die je kan begeleiden in het herstel. Wat goed is om te weten is dat je ook vooraf aan de operatief kan komen trainen. Dit gaat vanuit de aanvullende verzekering, maar kan je helpen om beter de operatie in te gaan. Daarnaast is het belangrijk om je huis veilig te maken: verwijder kleedjes en andere obstakels waarover je kunt struikelen, zodat je veilig kunt bewegen. Vergeet niet om vervoer naar en van het ziekenhuis te regelen voor de operatie. Na de ingreep kan het ook lastig zijn om dagelijkse taken zoals koken, schoonmaken en boodschappen doen uit te voeren. Kijk daarom of je hulp kunt inschakelen van vrienden, familie of een professionele dienst. Door deze zaken goed voor te bereiden, vergemakkelijk je je herstelperiode aanzienlijk. Want rust in deze fase is erg belangrijk.
Na de operatie
Na de operatie zal de fysiotherapeut in het ziekenhuis kijken hoe je loopt met krukken en of dit voldoende is voor thuis en hoe de wond eruit ziet. Eenmaal thuis is het goed om even bij te komen van de ingreep. Probeer tijdens deze herstelperiode geen kussens onder je knie te leggen; dit bevordert de strekking en dus ook het lopen. Het is ideaal als de fysiotherapeut die je vooraf hebt geregeld, drie dagen na de operatie bij jou thuis langskomt. Tijdens dit bezoek worden de hersteldoelen besproken en krijg je veel informatie en advies over aankomende periode wat te verwachten.
Revalidatie
De eerste zes weken na de operatie kun je te maken krijgen met zwelling, pijn en blauwe plekken rond de knie. Dit is normaal en zal geleidelijk afnemen, maar het kan enkele maanden duren voordat dit weg is. Autorijden en fietsen zijn meestal weer mogelijk rond zes weken na de operatie, maar controleer goed bij je verzekering en orthopeed wat de richtlijnen hiervoor zijn. Tijdens de revalidatie werk je aan het verbeteren van zowel de strekking als de buiging van je knie of heup. Voor fietsen heb je een buiging van ongeveer 100-110 graden in de knie nodig. Daarnaast kan het helpen om het litteken regelmatig los te masseren om beter te kunnen bewegen. Naast het verbeteren van de bewegelijkheid start je in de revalidatie met krachttraining, om uiteindelijk jouw doel te kunnen bereiken. Het herstel kan tot een jaar duren en is afhankelijk van de doelen die je stelt. Meestal blijkt uit ervaring dat met 3 maanden een aanzienlijke verbetering zien op het gebied van kwaliteit van leven.
Heb je nog vragen? Stel ze aan je fysiotherapeut of maak een afspraak via 030 – 6379738, email of het contactformulier.
Quinty, Rick en Folkert zijn binnen onze praktijk de therapeuten die de revalidatie na de operaties verzorgen.
Recente reacties