Keuzes en uitdagingen tijdens je revalidatieproces

Je hebt je voorste kruisband afgescheurd, wat een pech! Maar wees gerust, je bent zeker niet de enige. Ongeveer 3% van de amateursporters krijgt deze blessure, en bij topsporters kan dit percentage zelfs oplopen tot wel 15%, afhankelijk van de sport.

Maar wat staat je nu eigenlijk te wachten? De revalidatie van een voorste kruisbandblessure is een lang proces, dat vaak tussen de 9 en 15 maanden duurt. Het herstel vraagt niet alleen om een operatie en fysiotherapie, maar ook om geduld en doorzettingsvermogen. Gedurende dit traject zal je verschillende keuzes moeten maken die bepalend zijn voor je herstel.

Praktische Zaken en Kosten tijdens je Revalidatie

Laten we bij het begin beginnen: de kosten. Na je operatie kom je in aanmerking voor een zogenaamde chronische code, wat betekent dat de kosten van de behandelingen na de 21ste volledig gedekt worden door je verzekeraar. De eerste 20 behandelingen zijn echter voor eigen rekening. Heb je een aanvullend verzekeringspakket? Dan worden de behandelingen uit dat pakket van die 20 behandelingen afgetrokken. Begin je het nieuwe jaar tijdens je revalidatie? Dan gaat de kosten eerst van je eigen risico af, voordat de chronische code weer van toepassing is.

Daarnaast is de keuze waar je gaat revalideren erg belangrijk. Het is cruciaal om een therapeut te vinden die ervaring heeft met de revalidatie van een voorste kruisbandblessure. Bij ons in de praktijk kun je terecht bij Quinty, die tijdens haar opleiding veel ervaring heeft opgedaan met deze specifieke blessure en je kan begeleiden tot het einde van je hersteltraject.

Er zijn ook andere praktische zaken die geregeld moeten worden. Gedurende de revalidatie kun je niet sporten, dus vraag bij je sportclub na hoe het zit met je lidmaatschapskosten. Het is ook belangrijk om een kring van mensen om je heen te verzamelen die je kunnen ondersteunen, vooral in de beginfase. Denk hierbij aan hulp bij het huishouden, koken en het bieden van vervoer. In de eerste periode zal het moeilijk zijn om veel zelf te doen. Hoe meer rust je in het begin neemt, hoe beter de resultaten zullen zijn.

Praktische Zaken en Kosten tijdens je Revalidatie

De eerste fase van je herstel richt zich vooral op doelen stellen: waar wil je naartoe werken en wat wil je uiteindelijk weer kunnen? Naast het stellen van doelen, ben je vooral bezig met het verminderen van de zwelling, het verbeteren van het strekken en buigen van je knie (tot ongeveer 120 graden), het verbeteren van je looppatroon en het versterken van je bovenbeenspieren.

Na ongeveer 6 maanden kom je in de tweede fase van je revalidatie. Deze fase richt zich op het verbeteren van kracht, mobiliteit (buigen en strekken) en conditie. Dit is een intensieve periode waarin je werkt aan het opbouwen van de fysieke basis die je nodig hebt voor verdere vooruitgang.

De derde fase is voor veel revalidanten de leukste fase: het is de fase waarin je echt werkt aan het herstel van gelijke kracht in alle spieren, bij voorkeur binnen een verschil van 10%. Hier ligt de focus meer op de specifieke vaardigheden die je nodig hebt voor jouw sport, zoals perfect landen, wenden, keren en springen. Het doel is om je lichaam weer optimaal te laten functioneren, zodat je terug kunt keren naar het niveau van voor je blessure.

De revalidatie van een voorste kruisbandblessure is lang en uitdagend, maar met de juiste begeleiding, geduld en doorzettingsvermogen zul je weer terug komen.

Wil je een afspraak maken met Quinty Zaal? Neem dan contact op met de praktijk door te mailen naar de praktijk of door te bellen op het nummer 030-6379738. Hier kan je ook terecht voor verdere vragen!

Hopelijk niet tot snel,

Quinty