AMSTERDAM – Duitse wetenschappers van de Technische Universiteit in München hebben een implantaat voor kankerpatiënten gemaakt dat de groei van tumoren constant in de gaten houdt. Hierdoor hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis voor scans. Het implantaat, IntelliTuM, wordt dicht bij een tumor geplaatst en kan de groei van een tumor monitoren door het zuurstofgehalte van bloed te meten. De data is via een draadloze ontvanger naar de dokter te sturen voor een analyse van de informatie. Voor oudere patiënten is een operatie vaak riskant. De onderzoekers hopen dat het implantaat er voor zorgt dat operaties alleen uitgevoerd worden als het echt moet. Volgens de Duitsers heeft IntelliTuM ook het voordeel dat de patiënt flink kan besparen op dure scans.

Chemotherapie

De wetenschappers willen het implantaat nu uitbreiden met een minuscule pomp. Deze zou dan automatisch chemotherapie kunnen geven aan het gebied rond de tumor, wanneer het implantaat merkt dat de tumor groeit.Het op afstand monitoren van patiënten en aandoeningen is al langer op gang gekomen door smartphones. Diverse applicaties zijn gericht op de herkenning en analyse van ziektes, zoals een app die malaria herkent en een app die huidkanker kan constateren.