AMSTERDAM – Britse onderzoekers hebben een smartcard op zakformaat ontwikkeld, waarop iemands complete medische geschiedenis opgeslagen kan worden. De kaart met USB-uitgang biedt hulpverleners in noodsituaties belangrijke informatie.

De zogenaamde MyCare Card is bijvoorbeeld waardevol wanneer iemand bij een ongeluk bewusteloos raakt. Omstanders zijn eerder in staat om achter de bloedgroep, aandoeningen en allergieën van het slachtoffer te komen. “Onze kaart maakt levensreddende gegevens gemakkelijker toegankelijk”, zegt projectleider Panicos Kyriacou van de City University London.

De software draait rechtstreeks vanaf de kaart. Patiënten kunnen hun kaart updaten met persoonlijke info, zoals contactgegevens van nabestaanden. Verder kan een gebruiker medische specialisten toegang verlenen tot de software, zodat zij relevante gegevens kunnen toevoegen.
Open-source

De smartcard kan over drie jaar beschikbaar zijn in het Verenigd Koninkrijk, afhankelijk van instemming van overheidsorganen en interesse in de markt. Een afgesloten testperiode zou in ieder geval tot tevredenstellende resultaten geleid hebben.

De onderzoekers hopen dat derden de smartcard doorontwikkelen. De software voor de kaart is open-source, waardoor iedereen deze kan downloaden en er nieuwe codes voor kan schrijven. De City University London is zelf bezig met het ontwikkelen van een veiligere encryptie, zodat de kaart niet zomaar te misbruiken is.