AMSTERDAM – Het Amerikaanse bedrijf EnteroMedics gaat mogelijk eind dit jaar implantaten verkopen die helpen tegen overgewicht.

Het implantaat, genaamd VBLOC, wordt in de maag geplaatst en moet het gevoel van honger verminderen. Dit doet het implantaat door de zenuwen tussen maag en hersenen te blokkeren, zodat de persoon met overgewicht zich sneller ‘vol’ voelt. De VBLOC is te activeren met een apart apparaat dat om de buik gelegd wordt.

Het plaatsen van het implantaat is volgens de makers minder ingrijpend dan een maagverkleining, waarbij een stuk van het orgaan wordt weggehaald. De chirurgische ingreep zou dan ook veel minder moeite kosten en tot minder complicaties bij de patiënt leiden.
Terugslag

EnteroMedics probeerde de VBLOC al eerder op de markt te brengen. Een prototype van het implantaat in 2009 bracht echter niet de gewenste resultaten, waardoor het bedrijf een terugslag ondervond. Ook dit jaar kampt het bedrijf met financiële problemen. EnteroMedics leed het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 5,1 miljoen dollar. De ontwikkeling van het implantaat heeft ongeveer 4,9 miljoen dollar gekost. Toch denkt het bedrijf de eerste implantaten voor het einde van dit jaar te kunnen verkopen. Onlangs ging de laatste testfase in van het implantaat.