Wij merken vaak dat artrose en osteoporose door elkaar worden gehaald. Logisch, de woorden lijken behoorlijk op elkaar. Toch is er een groot verschil tussen de twee. 

Wat is Artrose?

Artrose wordt in de volksmond ook wel slijtage van gewrichten genoemd. Een lelijk woord, slijtage en ook niet helemaal terecht. 

Deels is het maar waar. Bij artrose is in de loop der jaren door belasting of door een ongeluk de kraakbeen laag in een gewricht gaan weg slijten. Het kraakbeen wordt dunner, zachter en brokkeliger. Het kraakbeen zit er normaal als schokdemper in het gewricht en zodat de oppervlakten soepel over elkaar kunnen glijden.  

Nu dat het kraakbeen “weg slijt” komen de 2 botstukken tegen elkaar aan te liggen. De botstukken worden breder en dikker en er ontstaan extra botbobbeltjes aan de randen van de gewrichten genaamd Osteofyten. 
Doordat de botten over elkaar schuren kan het slijmvlies en het kapsel om het gewricht heen geïrriteerd raken en gaan ontsteken. 
Daarnaast zien we vaak dat de kracht in de spieren rond het gewricht minder sterk worden wat ook klachten geeft. 

Wat is Osteoporose

Vaak wordt osteoporose verward met artrose. Osteoporose betekent dat de botdichtheid afneemt. De botten worden poreuzer. Ook wordt het wel een botontkalking genoemd. Dat dekt de lading niet volledig. 
Bij osteoporose wordt de botdichtheid minder groot en veranderd de structuur van het bot waardoor het minder sterk wordt. Het probleem hiervan is dat je het niet voelt. Osteoporose geeft geen pijnklachten. 

Mensen met osteoporose hebben een grotere kans om iets te breken. Met name heupen, polsen en wervelfracturen komen meer voor bij mensen met osteoporose. 
Wanneer je boven de 50 bent en je breekt iets zal er eigenlijk een onderzoek gedaan moeten worden naar osteoporose om de kans op een volgende breuk te verkleinen. 

Soms is er nog geen sprake van osteoporose maar wel van osteopenie. Daar kan je wat aan doen! Je botten zijn al wel minder sterk dan dat zou moeten maar nog niet zo erg dat het osteoporose is. Wanneer je voldoende gaat bewegen, goed op je voeding gaat letten en de juiste medicatie krijgt is het vooral alleen een waarschuwing. 

Osteoporose krijg je wel medicatie om te zorgen dat het niet achteruit gaat maar verhelpen is helaas niet mogelijk. 

Kan fysiotherapie mij helpen?

Bij artrose van de heup en knie is het wetenschappelijk bewezen dat krachttraining onder begeleiding kan helpen bij het verminderen van klachten. Het kraakbeen laten herstellen is niet mogelijk maar dat betekent niet dat de klachten niet kunnen afnemen. 

Bij artrose van andere gewrichten kan de fysiotherapeut helpen het gewricht zo goed mogelijk te laten bewegen en u helpen trainen om de spieren om het gewricht sterker te maken. Denk hierbij aan artrose in de handen, wervelkolom en voeten. 

Osteoporose kunnen wij als fysiotherapeut niet behandelen wel kan een fysiotherapeut je helpen en leren bewegen wanneer je daar problemen mee hebt. Want zoals al eerder beschreven is naast medicatie en gezonde voeding, bewegen een belangrijk onderdeel in preventie en behandeling van osteopenie en osteoporose.  

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw fysiotherapeut, u kunt contact opnemen met een fysiotherapeut van onze praktijk via het contact formulier of door te bellen naar 030-6379738.  

Of in deze KNGF –Folder artrose