Naar aanleiding van het recent gepubliceerde onderzoek van het Amsterdam UMC zijn er vragen ontstaan over het wel of niet inspannen en/of trainen bij post – COVID klachten. Hier onder leggen we daarom wat meer uit wanneer wel en wanneer niet te trainen.

Het onderzoek van het Amsterdam UMC toont onder andere aan dat bij sommige post-COVID patiënten de mitochondriën (energiefabriekjes) van de spiercellen minder goed functioneren na maximale inspanning. Met deze resultaten krijgen de onderzoekers meer inzicht in de extreme uitputting die sommige post-COVID patiënten ervaren na fysieke, cognitieve of emotionele inspanning. Deze uitputting wordt PEM (Post-Exertionele Malaise) genoemd.

Vanwege de vele vragen die het gepubliceerde artikel oproept, heeft C-support de meest gestelde vragen op een rijtje gezet die u kunt lezen op deze website: https://www.c-support.nu/pem-klachten-bij-postcovid-kunnen-lichamelijk-worden-verklaard/.

Het advies bij post-COVID klachten is om wel te blijven bewegen, maar binnen de grenzen van je mogelijkheden. Men dient terughoudend te zijn met zware inspanning, zoals ook al eerder werd beschreven in de fysiotherapeutische richtlijn. Wanneer u in de dagen na een inspanning een (niet in verhouding staande) toename van fysieke, emotionele of cognitieve klachten ervaart, zou er mogelijk sprake kunnen zijn van PEM. Het is dan raadzaam om met een lage intensiteit te bewegen (voor de één is dit bijvoorbeeld de vaatwasser uitruimen en voor een ander is dit 30 minuten wandelen) en de principes van pacing toe te passen: besparen van energie door verkorten van activiteiten en vaker (liggend) rusten.

Mocht u vragen hebben, verwijzen we u naar bovenstaande link. Staat uw vraag er niet tussen, of wilt u meer weten? Neem dan contact op met de praktijk of uw therapeut.