Het afgelopen jaar is maar weer eens gebleken hoe belangrijk het is een goede weerstand en een goed immuunsysteem te hebben. Zijn dat nu dingen die ik gewoon heb of kan ik dat ook trainen, kan ik daar zelf iets aan doen?
Het goede nieuws is; ja dat kan. Hoe? Door te werken aan 3 belangrijke pijlers die hier van belang zijn.

Namelijk:
1. Voeding
2. Beweging
3. Herstel

Voeding
Over voeding is veel gezegd en geschreven. Het volgen van de Schijf van 5 is een eenvoudige manier om verantwoord te eten. Wondermiddelen om af te vallen bestaan niet. Het nastreven van een gezond gewicht is essentieel voor een goede gezondheid en dat begint met gezonde en verantwoorde voeding. Direct beginnen met gezonde voeding levert direct resultaat op wat in de loop van de tijd alleen maar versterkt wordt.

Beweging 
De minimumnorm voor een goede gezondheid is de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB), maar meer is beter. Als je gaat wandelen doe dan een powerwalk; zorg dat tijdens een powerwalk je ademhaling en hartslag omhoog gaan en een beetje zweten is niet erg. Probeer minstens 2x per week iets aan spierversterkende oefeningen te doen (traplopen is goed voor de beenspieren bijvoorbeeld en fietsen tegen de wind in ook!). Integreer het zoveel mogelijk in je dagelijkse bezigheden, neem bijvoorbeeld eens de fiets in plaats van de auto. Een stappenteller of de stappenteller op je telefoon kan een goed hulpmiddel zijn om je stappen bij te houden. Probeer er 8000 per dag te halen.

Herstel
Slaap is net zo belangrijk als voeding en beweging. Zorg voor een goede en voldoende nachtrust. Er wordt geadviseerd om geen telefoon bij het bed te hebben. Het werken achter een computerscherm, tv-kijken of spelletjes spelen op je telefoon heeft ook een negatief effect op het slapen. Probeer vooral ontspannen naar bed te gaan. Het beste slaap je in een koele slaapkamer. Koffie en alcohol in de avond heeft een negatief effect op je slaapkwaliteit dus probeer dit te vermijden. Je zou eventueel wat ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan kunnen proberen, deze kunt u hier terug vinden. Ook het overdag dutjes doen kunnen ervoor zorgen dat je minder goed kan slapen. Rusten overdag is prima maar bewaar het dutje voor in de nacht.

Een gezonde leefstijl is van belang voor een goede gezondheid, om jezelf fit te voelen en de dagelijkse dingen goed aan te kunnen. Een gezonde leefstijl geeft je energie en zorgt dat alles je makkelijker afgaat. Bovendien verlaagt het de kans op chronische aandoeningen.
Tips en adviezen nodig bij het gezond bewegen? Neem dan contact met ons op.

Je kunt meer dan je denkt!